Om Ångest

Vi lever i en värld fullt av ångest. Känner du, att du kan få en stor klump i magen när du ska ut och handla? I dagens samhälle är det en normal känsla att känna sig omotiverad till saker vi måste möta under dagarnas lopp. Mycket tror jag beror på den stressad miljö vi lever i och även den bakgrund vi många har upplevt.

Ångest på latin betyder angustia, vilket menar trånghet på svenska. I nervsystemet har vi vårt alarmsystem som är till för hot och fara, dessa alarmreaktioner kan man inte kontrollera av viljan. Alarmsystemet behövs för att man ska reagera och agera när man utsätts för hot eller fara. Då aktiveras flera försvarsreaktioner och spänningen i kroppen höjs. Musklerna spänns, hjärtat börjar slå snabbare och andningen påskyndas genom att ökad mängd adrenalin släpps ut i blodet.

De kroppsliga ångestsymtomen är:

Hjärtklappning - Hjärtat slår fort, hårt och kanske ojämnt
Svettningar - Mest händer, fötter och under armarna. Händerna och fötterna kan också kännas iskalla.
Klump i halsen
Magbesvär - Diarréer, gaser och kan även behöva kissa oftare.
Muntorrhet
Spända muskler - Kan få tdarrningar eller skakningar. Håller denna process på länge kan det leda till att du får muskelvärk.
Illamående
Yrsel
Andnöd - Kan leda till att du hyperventilerar och få hjärtklappning, kallsvettning, en känsla av ostadighet, dimsyn och oklarhet. Man kan även få obehagliga känselbortfall och stickningar i huden.

Om man hyperventilerar när man har en ångestattack kan ångesten bli ännu värre. Då börjar man ofta andas ännu häftigare. Det hela kan utvecklas till en ond cirkel och ge ännu mer obehagliga besvär. Man kan uppleva skräck och känslor av att vara dödligt sjuk.

Man kan få ångest för ångesten
Oftast varar en ångestattack i några minuter, men den kan vara så jobbig att man inte vill att den ska komma igen, vilket blir att man gör allt för att undvika de nya attackerna. Detta leder till att man då istället blir rädd för att få en ny ångestattack, detta kallas för förväntningsångest. En av de jobbigaste bitarna är nätterna då man ska slappna av och komma till ro. För man känner hela tiden pressen man försöker bli av med och när du väl lyckas somna kan du lätt vakna till. Sömnen är en av den viktigaste biten människan behöver för att kunna fungera ett hyfsat normalt liv. Störs din sömn blir du lättirriterad, har lättare för att falla i gråt och kan bli mer otålig.
Idag vet vi att ångest kan ge fobier, dvs. att man försöker undvika jobbiga händelser och vardagliga ting. Den svåra ångesten kan bli en skamkänsla och man vågar oftast inte berätta det för om någon. Det är så otroligt viktigt att försöka prata med någon om sin ångest, för det är dock en valig levnadsstil många har idag. Så prata om besvären. Det gör gott för både dig och själen.

Här finns lite på vad man själv kan göra för att försöka hämma ångesten:

Skaffa receptfria tabletter på apoteket.
Försöka leva som vanligt.
Ut och gå, minst en halvtimme om dagen.
Avslappningsövningar.
Undvik alkohol, för ångesten kommer tillbaka och oftast förvärrar det.
Försök att dra ner på koffein och nikotin, för detta kan utlösa ångestsymtomen och även leda till sömnsvårigheter.
Välj inte fel väg

Det är lätt att gå på systembolaget för att köpa sig något stärkande, för det lindrar ju så klart dina tankegångar och bedövar din ångest. Andra köper gärna narkotika för att också hämma ångesten. Men detta är så fel det kan bli. Detta kan leda till en ful ovana. Alkohol och narkotika är beroendeframkallande medel och förvärrar bara ångesten till det dubbla. Jag har ingen svår ångest, bara den normala som de flesta kan få, tex. Gruvar sig för att göra ett prov och betala sina räkningar. Detta kan man lätt känna ångest för.

Egen fakta

Vänner till mig lider av svår ångest och fått hjälp av psykologer, kuratorer och läkare. Men tyvärr, så vill inte alla ta den vägen med läkarnas hjälp, utan istället välja den felaktiga vägen. Jag har sett vad en ångestattack kan åstadkomma med och jag vet att narkotika och alkohol är inblandat. Att hjälpa vänner i nöd är inte lätt. Man tänker och tänker på hur man ska kunna gå till väga och hur man ska lägga fram det. För allt jobbigt är så otroligt jobbigt. Det jag kan göra, är att möta blicken och säga som det är, fixar du inte detta så skiter jag i dig, ungefär så. Men då kommer min backup-tanke, lämnar jag henne och hon har fallit, vad gör man då? När man älskar sina vänner och vill bara de bästa.

Script: KarlZon -05


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0