Om Självmord

Vilka är orsakerna till att barn och ungdomar väljer att ta sina liv?
Jag har hittat artiklar från Aftonbladet och Vårdguiden Stockholms läns landsting om unga som försöker ta sitt liv och vad som är den grundläggande orsaken till dessa tankar. Med denna uppgift har jag tänkt analysera de bakomliggande anledningarna till att ens välja självmord och vad som kan vara bra att tänka på när man befinner sig bland unga självmordskandidater. Så som dagis, skolor eller annat som har med barn och ungdomar att göra.


Självmordstankar kan förekomma redan i tidigt stadium
En skrämmande forskning visar att barn redan vid tre års ålder har självmordstankar där två av nio barn tar sitt liv, enligt: Britta Alin Åkerman, professor i pedagogik. Britta Alin Åkerman, menar också på att i 3-4 års ålder kan barn tänka på att vilja dö, men på ett orealistiskt sätt. De kan till exempel tro att de kan dö lite grann och sedan komma tillbaka. När barn är 5-6 år börjar de tänka mer konkret att "jag orkar inte längre".

  - Kanske känner de att mamma och pappa inte vill ha dem, att de inte har kompisar, att de känner sig utanför. Men inte heller de förstår konsekvenserna av döden. 8-9 års ålder är en kritisk period. Då börjar barn få mer riktiga insikter om ifall de känner sig annorlunda eller utanför. Det kan visa sig i form av depressioner.

Självmordsförsök och självmord bland små barn är ovanligt och det finns egentligen ingen riktigt tillförlitlig statistik. Men ungefär två barn under nio år tar sitt liv per år. Det finns också en gråzon där olycksfall i själva verket är självmordsförsök.

 - Det kan handla om att falla ut genom ett fönster, springa framför en bil, dricka farlig vätska. Då ska man fråga varför barnet gör saker som det vet är farliga. Det ligger också på förskola och skola att observera barn som inte är rädda om sig själva. "Vårdguiden, 2004-04-26"

Orsaker till att små barn mår så dåligt kan vara svåra problem som misshandel i familjen, eller att föräldrarna inte är mogna att ta hand om dem. De kan också ta på sig skuld för att något hemskt hänt.

  - Men det är viktigt att förstå att trots att föräldrar satsar mycket på att barnen ska må bra kan det finnas många orsaker till att barn mår dåligt. Vissa barn föds med en speciell skörhet. En del tonåringar som är deprimerade berättar att de känt så i hela deras långvariga liv.
"Aftonbladet, 2004-04-14"


Vad visar den statistiska siffran när det gäller de unga som tog sitt liv mellan åldrar 13-25 år?
En granskning år 2000 från, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP), visade det sig att 175 ungdomar i bara Sverige valde att ta sitt liv, 95 män och 35 kvinnor.

Varje år förekommer en otäck siffra, när man granskar undersökningen om unga som tar sitt liv. Vad kan orsaken vara för att ett ungt liv har sådana hemska tankar och utför dom?

Vad jag har hittat bland de artiklar jag sökt i, finner jag samma resultat på de olika orsaker som leder till självmord eller självmordstankar. När en ung människa försöker ta sitt liv upplevs det ofta som plötsligt och oväntat för omgivningen. Individerna har ofta haft problem av olika slag under längre tid utan att någon runtomkring upptäcker det. För vissa ungdomar är en självmordsprocess mycket lång och kan pågå i flera år. Oftast börjar det med självmordstankar och ju längre tiden man går med tankarna desto allvarligare blir det och slutar med självmordsförsök. Hos andra är processen mycket kortare. Därför är det viktigt att ungdomar som har självmordstankar upptäcks i tid och får hjälp omedelbart.
"Vårdguiden, 2004-04-26"


Här tänker jag ta upp de vanligaste orsakerna till vad som påverkar till självmordstankar
Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), som utlösts av någon traumatisk händelse; krigssituation, övergrepp, misshandel eller liknande kan till exempel ge självmordstankar. Självmordsbenägna ungdomar har ofta varit utsatta för känslomässiga trauman och vuxnas konflikter. Depressioner, psykoser, som schizofreni och manodepressiv sjukdom, och personlighetsstörningar samt missbruk kan också ligga bakom självmord och självmordsförsök bland tonåringar.

Ett självmordsförsök uppkommer oftast när konflikter bildas som exempel gräl eller brytning med någon som står en nära eller ett misslyckande i skolan. Om man är skör kan dessa konflikter upplevas mycket starkare än vad det gör för andra. När man också känner sig kränkt, kan individen känna ett hot från den yttre världen, dvs. att han/hon möter känslomässiga situationer lättare och kan tolka saker på fel sätt. Finner individen ingen hjälp eller någon form av trygghet, kan han/hon känna att självmord är den enda lösningen på det hela.


När ska man agera när man känner igen de symtom som förekommer hos en deprimerad person?
Aftonbladet 2004-04-13, har granskat de viktigaste punkterna som man ska ta allvarligt på:

Känslomässiga

  • Är nedstämd, gråter, verkar apatisk, känner sig "tom och svart", "skiter i allt och alla".
  • Ger uttryck för hopplöshet, misstror hjälp från omgivningen och känner inget hopp om framtiden.
  • Känner stor skuld och/eller skam och har mycket dålig självkänsla.
  • Visar tecken på självhat, starkt ökad irritation och får våldsamma raseriutbrott, är extremt känslig för misslyckanden eller tillsägelser.
  • Växlar mellan stark nedstämdhet och upprymdhet, ibland flera gånger om dagen.

Kroppsliga

  • Klagar exempelvis över huvudvärk, magont eller ont i ryggen.
  • Lider av sömnstörningar som ger uttalad trötthet, släpar benen efter sig och måste vila.
  • Lider av Matstörningar som leder till viktökning eller viktminskning och förlorad energi.

Beteende

  • Rör sig och talar i "slow motion" - eller motsatsen: uppträder upphetsat, oroligt och rastlöst.
  • Är uttalat impulsiv och aggressiv, är ständigt i bråk och i konflikter med omgivningen.
  • Dricker sig full, använder droger, hamnar ofta i slagsmål, har oskyddat sex.
  • Råkar ut för olyckshändelser/utsätter sig för risker, visar vårdslöst eller självdestruktivt beteende.
  • Skolkar, ljuger, stjäl, rymmer, uppträder rebelliskt eller kriminellt, blir tagen av polisen.

Eller

  • Isolerar sig från kompisar, blir tillbakadragen och tar avstånd från omgivningen.
  • Visar likgiltighet för allt och alla, inklusive sitt eget utseende och sin hygien.
  • Blir extremt perfektionistiska eller är fixerade vid och pratar mycket om döden.
  • Säger sig inte orka leva, hotar att ta livet av sig, ger bort saker.

Om dessa beteende som jag nämnde, plötsligt försvinner och börjar fungera igen finns det risk att han eller hon har bestämt sig för självmord. Tecken på detta kan vara att han/hon blir mer kärleksfull mot omgivningen, bryr sig om anhöriga, återvänder till skolan och verkar lugn och glad. Var uppmärksam - och fråga!

Det bästa man kan göra med en person som lider av depression är att försöka att komma i kontakt med honom eller henne och försöka nå det problemet som finns. Oftast kan det vara problem som man inte alltid kan ha bra svar på och därför kan det vara viktigt att vända sig till några som kan ge professionell hjälp.
 

Reflektion
Min analys av denna uppgift var skrämmande, med tanke på den låga ålder som förkommer hos tidiga självmordskandidater. I dagens samhälle är det tyvärr vanligt bland ungdomar att ha funderingarna på självmord. För att hindra något så tragiskt som att låta en ung människa ta sitt liv, gäller det att vara på den säkra sidan. Att tidigt granska en person som inte är sig själv och alltid ligga steget före, kan hindra många svårigheter hos individen.

Att redan vid tidig ålder ha ett sug efter döden, kan vara av ren nyfikenhet. Vid 3-4 års ålder finns det inget begrepp om livet utan bara leva livet med en ren nyfikenhet. Många barn tror att man kan dö och sen återvända tillbaka som ingenting har hänt. Barn som känner att de vill begå självmord, vill fly från det onda som finns och de tror också att det är den ända lösningen på problemet.


Att som tonåring ha självmordstankar, kan bero på mycket olika saker. Det kan vara familjetragedier eller att bli dumpad från sin kära. Tonåren är en känslig ålder för många och det kan bero på att man håller på att bli vuxen och hormonerna är i obalans, vilket kan leda till depressioner och ångest. Därför tycker jag det är viktigt att hålla sig god med tonåringar som går igenom sina olika faser i livet, vilket inte behöver vara tankar om självmord, utan även andra former av problem. Jag tror att alla någon gång har haft tanken på självmord och det tror jag har mycket att göra med nyfikenheten. Barn/ungdomar som har dessa funderingar och som sen vill utföra dådet, beror ju på andra omständigheter

Jag tror personligen att alla i grunden är otroligt sköra, men även väldigt starka och det är dennas styrka man får locka fram hos individen i fråga. I vissa fall hinner man inte att rädda någon med depressioner medan andra klarar sig galant, utan att uppsöka hjälp. Ett bra exempel är maskrosbarn som klarar sig bra livet ut, dvs. Ett maskrosbarn har tidigare i livet inte haft en normal uppväxt där alkohol, misshandel, lite kärlek och andra problem som förekommer inom familjer. Detta påverkar inte det psykiska hos maskrosbarnet så att han/hon väljer att sitt liv, utan att han/hon kämpar mot de tuffa förhinder som kan komma att bli.


Den bästa kryddan för ett fungerande liv är att prata med någon som står en nära, det behöver inte vara mamma eller pappa.

Script: KarlZon-07
 

Källa
http://www.vardguiden.se/
http://www.aftonbladet.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0