Sömnproblem ökar risken för fallolyckor



2008-10-17 07:48:07

Tryggheten som äldre
söker när de flyttar till ett äldreboende är inte så stor som de kanske tror. I själva verket sker de flesta fallolyckorna på äldreboenden. Flera faktorer spelar in. En viktig sådan är att många äldre som bor på äldreboende använder sömnmedel med benzodiazepiner. Eftersom de då blir trötta och slöa använder personalen bälten, sänggrindar och rullstolar för att skydda dem mot fall. Det visar sjuksköterskan Edit Fonadas doktorsavhandling från Karolinska Institutet.


Källa:
Omvårdnadsmagasinet 2, 2008


Denna diskussionen hade vi i våran grupp idag och vi kom fram till många synpunkter. Men jag personligen vill gärna höra era synpunkter om detta med fallolyckor. Alltså till 29% kunde man förklara att olyckorna hade med sömntabletter innehållande benzodiazepiner att göra med. Det är 29 % för mkt...


Inläggen är ifrån Aftonbladets blogg, min gamla sida. Har flyttat hit allt så jag har ett på samma ställe!



Kommentar från Frusiluskan
Arb. också inom äldrevården. Demensavd.
Ja nog tror dom att det ska ske underverk när dom flyttar till äldreboende, men värst är dom anhöriga som tror att vi går och håller i dom hela dagarna för att dom inte ska falla omkull. Många av våra anhöriga frågar efter att någon ramlat.."hur kunde det gå till", var befann sig personalen mm?
Vi svarar att dom kan falla fast vi håller i dom. Man kan ju inte använda sig själv som fallmadrass.
Ang. mediciner..det är klart att fallolyckor ökar i takt med vissa mediciner. Håller med dig i detta om benzodiasopiner. Men hur förebygger vi? I vissa fall är det "bara" medicin som är enda utvägen för att kunna hålla en grupp med dementa i samma lokal..där slagsmål dem emellan förekommer ofta..osv. Vi har 20 dementa där jag arb. alldeles för många..men vi hade 7 tidigare och detta har försämrats och utökats till 20st. Inte klokt.

Skrivet 20 oktober 2008, klockan 21:52

Kommentar från Annica
Ja sånt här kan man diskutera i det oändliga, personligen som distriktssköterska är jag väldigt emot piller och tycker att ex sömnproblem kan lösas på annat sätt och sänggrindar ska användas mycket restriktivt så att inte personen klättrar över grindarna istället! Men det är svåra beslut, ofta är det påstridiga anhöriga eller vårdpersonal faktiskt som får läkare att förskriva sömntabletter och sänggrindar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0